Ilustrarium: de galeria a museu digital
La il·lustració és un art expressiu i creatiu amb el qual és molt fàcil connectar, però té molt poca visibilitat en els museus i també en el món educatiu. El projecte del primer Museu Digital d’Il·lustració Contemporània, impulsat per Marta Ardite, neix per superar aquestes barreres.
Malgrat ser una expressió artística utilitzada en infinitat de manifestacions (llibres, televisió, publicitat, revistes, …) la il·lustració, igual que el còmic, continua discriminada respecte altres formats considerats més seriosos i prestigiosos.
Per lluitar contra aquest estigma injust, la historiadora de l’art Marta Ardite va fundar fa cinc anys Ilustrarium, una galeria d’art especialitzada en il·lustració contemporània. L’objectiu inicial era fer valdre l’obra d’uns professionals que habitualment són molt ben valorats en l’àmbit professional, però són uns desconeguts pel gran públic.
De l’enfocament artístic a l’educatiu
Però en l’arrel d’aquest projecte sempre hi ha hagut una voluntat educativa, reforçada per la tasca d’Ardite dissenyant el nou programa educatiu de la Fundació Joan Miró.
I és per això que Ilustrarium aposta ara per un canvi de rumb: de galeria “física” passarà a ser una galeria virtual. Alhora, el projecte deixarà de tenir un enfocament exclusivament artístic per passar a ser una plataforma educativa, que apropi aquest art a escoles, famílies i amants de l’art.
Tot i que amb aquest canvi el projecte perdrà part de les seves virtuts presencials i l’experiència real, podrà arribar a molt més públic, què és un dels seus objectius. Així, el futur Museu Digital d’Il·lustració Contemporània no tan sols reunirà els creadors, sinó que vol esdevenir un suport per a l’educació artística, un espai virtual on poder explicar, jugar i crear i, en definitiva, potenciar la creativitat.
Entre els referents per a la creació d’aquest portal, la Marta Ardite té molt clar què vol apropar-se a quelcom similar a la Tate Kids (salvant evidentment les distàncies culturals i de pressupost).
Micromecenatge per a fer-ho possible
Per fer possible aquesta transformació, els responsables d’Ilustrarium han posat en marxa una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Goteo, que compta amb el suport de la Fundació Bofill i el projecte Fem Educació. La recompensa per col·laborar-hi és, com no podia ser d’una altra manera, una il·lustració cedida pels artistes d’Ilustrarium.
La campanya de micromecenatge té dues dates clau: el 15 d’octubre és la data límit que el projecte té per assolir el finançament mínim (9.500 €). Si supera aquesta primera fase, el Museu Digital d’Il·lustració Contemporània tindrà un segon període, fins al 26 de novembre per intentar aconseguir la xifra necessària per fer realitat el projecte (14.600 €). Els desitgem molta sort!