“ Google Arts & Culture: qui diu que l’art no interessa? ”
Ja són més de 1.000 els museus d’arreu del món que formen part de Google Arts & Culture, l’aplicació gratuïta promoguda per la plataforma Google Cultural Institute disponible a la web, en iOS i Android.
Fa pocs dies us parlàvem a Twitter sobre l’exposició «Granados, de París a Goya» del Museu de la Música que, des de finals de l’any passat es pot veure a qualsevol punt del món gràcies a Google.
Produïda pel Museu de la Música i el Museu de Lleida, la versió interactiva creada i allotjada a partir de Google Arts & Culture recull 91 imatges que inclouen pintures, dibuixos, partitures i documents originals del compositor com fotografies o cartes. Gràcies a la tecnologia el visitant podrà escoltar algunes de les partitures mentre les visualitza o ampliar les pintures per apreciar-ne fins l’últim detall.
La mostra dedicada al músic lleidatà és una de les darreres a afegir-se a l’aplicació, on s’hi pot gaudir ja de centenars d’entrades d’exposicions, temes artístics i històrics, estils i èpoques per a tots els gustos.
A partir d’una eina intuïtiva i clara per a l’usuari i amb tota la potència de recursos de Google en la programació, l’objectiu de Google Cultural Institute és proporcionar a les institucions públiques i entitats sense ànim de lucre una plataforma oberta a l’abast de tothom per mostrar els seus continguts (imatge, vídeo, àudio, etc.).
S’hi poden fer cerques per artistes, tècniques i estils esdeveniments històrics, personatges i llocs, així com cerques de museus segons la ubicació geogràfica de l’usuari. A la pàgina principal, a més, s’hi proposen els Projectes destacats (projectes culturals rellevants), les Històries destacades (històries secretes, dades curioses, herència cultural etc.), l’Exploració amb Street View (recorreguts virtuals per llocs històrics o museus) o, fins i tot, l’exploració “per època i colors”.
Per gaudir, descobrir, educar o crear, Google Arts & Culture no para de créixer en continguts i adeptes. Aquí tens alguns dels museus més propers:
- We Wear Culture (con la colaboración del Museu del Disseny)
- Museu del Disseny de Barcelona
- Museu Nacional d’Art de Catalunya
- Museu de la Música de Barcelona
- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
- Fundació Pau Casals
- Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT)
- Museu d’Art Jaume Morera
- Fundació Rafael Masó
De les gigafotos als “dobles artístics”
Un projecte que ha evolucionat notablement des dels seus inicis, quan mostrava obres d’art amb resolució “gigapixel” fins avui, permetent crear i visualitzar exposicions virtuals amb tots els seus elements museístics. I innovant constantment (parlem de Google!) en relació a l’usuari. El darrer gest està omplint pàgines de diaris: “Arts & Culture” ens proposa trobar el nostre doble en pintures famoses. Només cal fer-se una selfie (i qui no en té cap?), pujar la imatge a l’aplicació i en qüestió de segons sabrem a quin personatge d’una pintura famosa ens assemblem.
La tecnologia de reconeixement facial i una base de dades de pintures exhibides en més de 1.200 museus i galeries de 70 països fan realitat aquest “museu dels selfies”. Més o menys precisa, ens agradi o no el nostre doble artístic, el cert és que la nova aplicació Arts & Culture és una de les més descarregades a la botiga App Store d’Apple als Estats Units. Qui diu que l’art no interessa?