Disseny per aprendre, crear… i viure!
Sense aules, sense pissarres, sense pupitres, sense parets … I sí, són escoles! T’imagines un lloc on aprendre corrent, saltant i jugant més enllà del pati? Unes instal·lacions obertes, plena de color i llum, acollidores i còmodes? La dissenyadora d’interiors Rosan Bosch no només ho ha imaginat sinó que l’ha fet real amb multitud de projectesinnovadors i sorprenents.
Recentment, Bosch ha estat a Barcelona per explicar-nos la seva particular “revolució” a les aules. Ella ha estat una de les ponents destacades en les jornades Disseny per Viure, organitzades pel Museu del Disseny de la ciutat i impulsades per Oscar Guayabero.
Educació i disseny, dos dels temes que ens apassionen i, més encara, si van de la mà. A la nostra experiència educativa en el projecte EduCaixa sumem la comunicació digital del Museu del Disseny. Les jornades van ser l’ocasió perfecta per aprofundir en aquests dos mons que es complementen. I no ens la vam perdre!
El disseny, present en tots els àmbits de la vida quotidiana, condiciona subtilment la nostra forma de veure (i d’aprendre) el món. Per a Bosch, “l’entorn físic influeix en l’estat emocional” i per això proposa espais oberts, diàfans, plens de color i llum, i amb un mobiliari acollidor. Llocs còmodes i motivadors, que conviden a la cooperació i la creativitat. Aplicat a l’escola, el resultat són aules “d’on els alumnes no volen anar-se’n”.
A Iuris.doc ja havíem treballat el binomi disseny/educació amb el projecte Hack the School, una iniciativa de la Fundació Jaume Bofill que proposa repensar els espais escolars:
Espais creatius
I nosaltres apliquem la lliçó al nostre propi hàbitat, ja que la comunicació digital no s’entén si no està vinculada a la creativitat. Per això, les nostres oficines estan plenes de color (el vermell, és clar!), No hi ha divisions en les taules de treball -les bones idees requereixen col·laboració, proximitat i amplitud de mires- i tenim amplis finestrals per on entra la llum de Barcelona, una de les ciutats més vitals del món.
Si encara no ens coneixes, passa i fes una ullada. El nostre món és digital; nostre hàbitat, obert i inspirador. Un lloc en el que aprenem cada dia, treballem i convivim. Creativament, és clar!